Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

11 Stron V  « < 7 8 9 10 11 >  
Reply to this topicStart new topic
> Zarobki programisty, Ile zarabiają programiści czy webmasterzy?
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wynagrodzenie programistów PHP kończy sie tam gdzie zaczyna się wynagrodzenie programistów Java i .NET.
Dlatego między innymi uciekam z PHP.
Go to the top of the page
+Quote Post
rzymek01

Grupa: Zarejestrowani

-----

A orientujecie się może ile moze zarabiać programista c++?

i jakie narzedzia musi bezwzględnie znać?

Ten post edytował rzymek01 22.01.2009, 10:43:18
+Quote Post
Wykrywacz

-----

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=wy...mp;aq=f&oq=
+Quote Post
c3zi

-----

@mike Aż tak dramatycznie to nie jest. Wątpię, aby zarobki programistów JAVY zaczynały się od 6k, a wiadomo że PHPowiec możę tyle wyciągnąć.
+Quote Post
mike

-----

Cytat(c3zi @ 22.01.2009, 10:39:55 ) *
@mike Aż tak dramatycznie to nie jest. Wątpię, aby zarobki programistów JAVY zaczynały się od 6k, a wiadomo że PHPowiec możę tyle wyciągnąć.
Ależ właśnie dokładnie tak jest.
+Quote Post
JoShiMa

-----

Cytat(mike @ 22.01.2009, 11:59:35 ) *
Wynagrodzenie programistów PHP kończy sie tam gdzie zaczyna się wynagrodzenie programistów Java i .NET.

Nie dziwię się. Jesteś facetem i jakoś tak ciążą na Was pewne potrzeby finansowe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) . Ja sobie mogę pozwolić na to, żeby robić to co mnie kręci oczywiście oczywiście jeśli jest to należycie do(wy)cenione

Cytat(rzymek01 @ 22.01.2009, 12:33:19 ) *
A orientujecie się może ile moze zarabiać programista c++?

Nawet i dychę brutto albo więcej, oczywiście jak się legitymuje stosownym doświadczeniem, wiedzą i umiejętnościami. A co do narzędzi, które jednoznacznie kojarzą mi się z c++ to pewnie głównie VS, ale przypuszczam, że to nie wszystko jednak tu szerszego doświadczenia nie mam.

Cytat(c3zi @ 22.01.2009, 12:39:55 ) *

Wiadomo, że te 6000+ to nie dla każdego kto sobie napisze w CV, że zna Javę...
+Quote Post
graft

-----

Jestem ciekaw ilu z Was - podających zarobki - zarabia na umowie takie lub podobne pieniądze.

Pytanie: Kto z Waz zarabia (pomijając własne działalności) więcej niż 6000 netto? To chyba żadna tajemnica, pisząc "incognito"...

Ja bym nie podpisał umowy z pracownikiem na 6k czy 10k. Premia owszem - projekt zakończony, przyniósł zyski - mogę dać premię, ale nigdy na umowie. Mając sztab pracowników zarabiających takie pieniądze musiałbym spać z jednym okiem otwartym, bo po paru miesiącach pracy, cały personel mógłby po prostu odejść na swoje, a ja bym został z ręką w nocniku...

Mówmy o średnich zarobkach programistów, wiadomo, że osoby odpowiedzialne, starsi programiści osiągają bardzo dobre zarobki. W dolnośląskim świeży programista PHP może liczyć na 3000-4000 netto + premia. W małych miastach jest koszmar - nawet 1400 potrafią zaoferować - z tym, że często stanowisko programisty jest naciągane i powinno być nazwane "łeb-master"...
+Quote Post
nasty

-----

Cytat(mike @ 22.01.2009, 09:59:35 ) *

Nie mogłeś tego lepiej ująć! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował nasty 22.01.2009, 13:43:09
+Quote Post
c3zi

-----

@mike U mnie w mieście programiści JAVA dostają ok. 2500 netto, co jest stosunkowo dobrym wynagrodzeniem (oczywiście patrząc na region).
W moim regionie 80% programistów JAVA pracuje w "większej" firmie, natomiast z programistami PHP bywa różnie, często są to małe firmy, które .. mało płacą.

Myślę, że w tym roku stawki oraz wymagania kandytatów spadną. Zacznie się myśleć, gdzie pracować, a nie za ile (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował c3zi 22.01.2009, 15:19:40
+Quote Post
kaszewczyk

-----

Witam, jestem nowy w świecie php ale nie w świecie programowania robiłem to już w c/c++ oczywiście poziom zaawansowania moich umiejetności nie jest wysoki ale cos tam umiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) a mam pewną potrzebę stworzenia niewiekiej strony, więc przez następnych kilka tygodni będę dzielił się z wami moimi wątpliwościami odnośnie php.

Mój pierwszy post postanowiłem napisać w tym temacie ponieważ przypomniała mi się zabawna sytuacja która miała miejsce na ćwiczeniach z SO kiedy to kolega męcząc się z jakimś skrypcikiem zostałem zauważony przez prowadzącego ten podszedl do niego i oczywiście problem uznał za banalny i demonstralnie wygłosił "ojj uczcie się, bo będziecie wymieniać papier w drukarce za 1500 zł", wtedy kazdy wtedy zaczął go wypytywać o namiary na tą firme co płaci tyle za takie rzeczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Ale wracjąc do tematu, wydaje mi się że płace programistów są uzależnione od samego języka jakiego używają i jakie owy język daje możliwości. W przypadku programowania aplikacji internetowych też dużą wage ma firma w jakiej się pracuje, no i sama znajomość php i xhtml nie jest wystarczająca wystarczy spojrzeć na wymagania pracodawców: js, sql, php, css, xhtml i to połowę przynajmniej w stopniu dobrym. Więc jeśli jesteś dobry w tym co robisz i robisz to sumiennie to w zależności od regionu i miasta i oczywiście warunków finansowych twojej firmy na starcie powinieneś dostać około 2000-4000 zł

~kaszewczyk
+Quote Post
yaro

-----

Zapraszam do Krakowa albo Warszawy, tutaj znajdziecie płace po 4k na reke, a i ktos z duzym doświadczeniem to 5,6k. Tylko jest jeden mały problem, ceny mieszkań i ogólenie rzecz ujmując, życie jest dużo droższe niż w mniejszych miastach. Wiec nie jest łatwo zrobić porówanienie.
Programiści PHP nie są najlepiej opłacani, za dużo ludzi zna php i w zbyt młodym wieku. Nie mam nic przeciwko żeby ktoś mając 16-18lat pracował, tylko chodzi o to że jego potrzeby finansowe są znacznie mniejsze od tych kto juz skończył studia i chce sie sam utrzymywać. Dzięki temu że php jest stosunkowo łatwo sie nauczyć to jest gorzej opłacany.

Mnie bardzo kręci JavaScript, tylko że w Polsce jest to raczej mało opłacalny język, bo raczej potrzebują ludzi z talentem grafika + javascript, a nie tylko i wyłącznie js :/ Mnie pasowałoby cos takiego jak praca nad YUI, jQuery, no ale jakos w Polsce o tym moge pomarzyc, nieważne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Tak samo jak @mike przerzucam sie na .NET. Na pewno php pozostanie u mnie na zawsze, bo od niego sie zaczęło (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
plurr

-----

popieram mike z przejsciem PHP => JAVA.
JAVA daje wiecej mozliwosci. A więcej możliwości to większe zapotrzebowanie na programistów. Co dalej za tym idzie, większe zarobki.

Nawet ostatnio oglądałem program w tv, w którym ludzie robili samochody poruszające się bez kierowcy - zgadnijcie w czym wiekszość z nich pisała oprogramowanie ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Oczywiscie JAVA.
Ten język jest nawet w telewizji cyfrowej.

Od strony samego języka to ucząc się javy, zaczynam dostrzegać coraz to więcej dziur w phpie.

Co do sedna tematu, to wątpie że na śląsku któryś programista php zarobi więcej niż 4k. Średnia pewnie wynosi 2.5.
Z drugiej strony temat zarobków, jest teraz tematem tabu i mozna sobie tylko spekulowac.
+Quote Post
chlebik

-----

Pisalem ladnego posta, ale Opera mi zastrajkowala i sie postanowila wylaczyc (sic!). Zatem na krotko, nie pisze ile zarabiam bo nie moge (klauzula w umowie o prace), ale podaje zarobki orientacyjne dla WARSZAWY i wszystko NETTO:

- 0 doswiadczenia lub jakies duperele klepane znajomym, najczesciej student, umowa o dzielo/zlecenie, czesto niepelny wymiar godzin - 1,5k - 2,5k

- cos tam juz sklepal i napisal. Pracowal w firmie, z innymi programistami, umie napisac kod, za ktory nie musi sie wstydzic. 2k-4k.

- zna sie na temacie. Pisal w 1/2 frameworkach, zna je dobrze, jest w stanie myslec i zna sie nie tylko na kodowaniu (JS, bazy, serwery, sieci jako takie), czyli taki 'starszy programista'. Oczywiscie umowa o prace, kilkanascie lat doswiadczenia ( > 2) - 3k-6k.

Widelki sa duze, a i wymagania tez dosc orientacyjne. Niestety w tej dziedzinie jest tyle 'IFow', ze trudno podac jakakolwiek prawidlowosc. Polecam rowniez podobny watek na konkurencyjny forum o Rubym - link.

Co do dyskusji pobocznej o zarobkach Java to mowiac o Warszawie to prawidlowosc podana przez Mike'a jest jak najbardziej odpowiednia. Z informacji z trzeciej reki, wiem, ze standardowo na etacie javowcy dostaja w stolicy ok. 8k netto, starsi wyciagaja ponad >10k netto. Tutaj polecam linki - gazeta, a takze pewna grupe dyskusyjna.
+Quote Post
kris2

-----

Cytat(plurr @ 23.01.2009, 22:35:37 ) *
popieram mike z przejsciem PHP => JAVA.
JAVA daje wiecej mozliwosci. A więcej możliwości to większe zapotrzebowanie na programistów. Co dalej za tym idzie, większe zarobki.

Zupełnie się z wami nie zgadzam. JAVA jest dla klepaczy kodu którzy chcą siedzieć w open space z innymi klepaczami i robić nudny soft. Ja programuje bo to lubie i nawet gdyby przy JAVIE była większa kasa to wolę PHP bo tutaj są ciekawsze wyzwania są też szanse by porobić własne rzeczy, co w JAVIE jest raczej mało prawdopodobne. Skazujesz siebie samego na pracę dla kogoś bo trudniej jest się z czymś wybić indywidualnie. To też nie prawda że programista JAVA wyciąga o wiele więcej. Piszecie ze 8-10K netto. W PHP też można tyle zarobic, tylko oprócz PHP trzeba też wymiatać w bazach danych, znać się świetnie na optymalizacji PHP, serwerów, baz danych. Myślec kreatywnie i znać perfect angielski. Prawda jest taka że w PHP średnie zarobki są o wiele niższe bo większość programistów jest zupełnie niewykwalifikowana. A skąd to wiem? bo poprawiam wasz kod (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) czasem jak klienci pokazuja mi kwiatki niektórych programistów to nie wiadomo śmieć się czy płakać. Zapytania SQL trwające 2 minuty i mające dwie strony A4 , które można zmieścić w 5 linijkach i 20 ms. albo odpytywanie się w pętli o rekordy bo ktoś nie słyszał o funkcji JOIN. i dlatego niektorzy zarabiają 10zł za godzine a inni 100zl. Czasem cztero osobowy zespół programistów zarabiających 10zl/h robi soft 4 miesiące, który jeden programista potrafi napisać w miesiąc ale trzeba mu płacić 50-80zl/h (sami policzcie co się bardziej opłaca).
Zeby programować w javie trzeba być już o poziom wyżej , pewnie dlatego minimalne/średnie zarobki są większe. Chociaż tam też sie trafiają "geniusze" .

Cytat(yaro @ 23.01.2009, 22:04:12 ) *
Mnie bardzo kręci JavaScript, tylko że w Polsce jest to raczej mało opłacalny język, bo raczej potrzebują ludzi z talentem grafika + javascript, a nie tylko i wyłącznie js :/ Mnie pasowałoby cos takiego jak praca nad YUI, jQuery, no ale jakos w Polsce o tym moge pomarzyc, nieważne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Nie wiem jak sobie wyobrażasz pracę znając tylko js? niby co to jQuery mialo by robic, odwoluwać się do gołych HTML'i. js ma sens jak znasz php, rally, .net albo pythona. Nie wiem dlaczego wszyscy chcą się tak specjalizować?!? Dobry programista powinien znać podstawy wielu języków, wymiatać w minimum trzech i być w stanie nauczyć się kolejnego w bardzo krótkim czasie. W zyciu nie uczyłem się js ani ajaxa, to po prostu samo przyszło gdy potrzebne były rozszerzenia client side do moich skryptów w PHP i nie wyobrażam sobie firmy która tworzyła by stanowiska tylko programistów js, normalnie jakis absurd. No może jakby gry robili w js ale jakie jest zapotrzebowanie na takie coś?
Poza tym co to za sformułowanie "w Polsce moge o tym pomarzyć" ? Dziś mamy erę internetu, nawet moja babcia ma komputer, a ja i większość moich znajomych pracujemy online dla pracodawców na drugim końcu świata. Więc nie ma różnicy czy siedzisz w polsce, Indii , Chinach czy USA. jeżeli jesteś w czymś na prawdę dobry to prace znajdziesz spokojnie. Chyba że lubisz siedzieć w biurze , pogadać z kolegami , wypić dwie kawki i poczytac newsy zanim siądziesz do pracy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) no to rzeczywiście zostaje tylko praca stacjonarna. W zdalnej pracy nie ma takich luksusów bo placą za efekty.

Ten post edytował kris2 24.01.2009, 20:23:56
+Quote Post
mike

-----

Cytat(kris2 @ 24.01.2009, 20:41:08 ) *
To też nie prawda że programista JAVA wyciąga o wiele więcej.
Cytat(kris2 @ 24.01.2009, 20:41:08 ) *
Prawda jest taka że w PHP średnie zarobki są o wiele niższe (...)
Jak się zdecydujesz wróć do nas (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
kris2

-----

Cytat(mike @ 24.01.2009, 21:11:19 ) *
Jak się zdecydujesz wróć do nas (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Chyba masz jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem(jak 70% polaków). Jest różnica między tym co można maksymalnie wyciągnąć (tutaj uważam że w obu technologiach da się zarobić maksymalnie tyle sami) a średnimi i minimalnymi zarobkami?
Poza tym nie cytujesz całej wypowiedzi i wyrywasz ją z kontekstu. To takie na poziomie polskiego parlamentu. Gratuluje!

Ten post edytował kris2 24.01.2009, 21:45:23
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Może by tak wydzielić spór javowcy vs. reszta świata?
+Quote Post
chlebik

-----

RE: kris2

Dzizas ale tu nie ma co wydzielac! Po prostu tak jak kolega sam zauwazyl - w PHP TEZ DA SIE ZARABIAC TAKIE PIENIADZE JAK W JAVIE, ALE... I o to "ale" sie rozchodzi - dlaczego jesli jestem koderem mam jednoczesnie byc adminem i specem od baz danych by zarabiac tyle samo co inni bedac tylko koderami?? Troche to dziwne - pisze kod, chce byc w tym dobry, chce zarabiac by moc wziasc ten kredyt na pol miliona zlotych by wybudowac dom, to dlaczego mam jeszcze czytac manuale do Apache/Lighty lub specyfikacje PL/SQL do sniadania? Nie lepiej nauczyc sie tej Javy/NETa/C++/whatever plus jakies tam frameworki i klepac TYLKO KOD bez koniecznosci znania sie na dziesieciu innych rzeczach? Ja mam rodzine, jakies hobby i lubie pic piwo - mam z tego zrezygnowac by 'wymiatac' w swiatku PHP bo znam sie jeszcze na X,Y, Z - a moze lepiej naucze sie JEDNEJ RZECZY i wezme puszke zimnego browara do wlasnego ogrodu?

A co do z kolei "supermegahiper" oryginalnosci PHP - prosze cie nie rozsmieszaj mnie. Ze co niby nowego klepiesz? Kazdy projekt, ktory tworzysz sprawia, ze w ogole przewracasz do gory nogami swoje pojecie o programowaniu i PHP w ogole? To znaczy chyba, ze malo troche przezyles, bo wybacz, ale 90% IT to jest zwykla rzemieslnicza robota, kolejny CMS/CRM/aplikacja webowa, ktore do bolu wcielaja najzwyklejszy w zyciu CRUD i tyle. Nasza-klase, googla i takie tam juz dawno wymyslno i raczej jakis specjalnych przelomow w tej dziedzinie nie widze.

PS. 100zl za godzine pracy biora specjalisci od SAPa, a nie od PHP. Chyba, ze mowisz o pracy dla zagranicznego pracodawcy (o czym chocby wskazuje wspomnienie o perfekcyjnym angielskim).

PS2. "wymiatac w minimum trzech" -> upadlem i zona musiala mnie podnosic z podlogi.

PS3. Nie, nie tworze zapytan na 2 minuty (max to 5 sek, ale to generowanie statystyk), wiem tez do czego sluzy JOIN, EXPLAIN i pare innych oryginalnie brzmiacych hasel (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
kris2

-----

Nie sądzisz że pracując w JAVIE będziesz mial do czynienia z większą ilością wiedzy i bibliotek do opanowania? Bazy danych i tak będą potrzebne w nie mniejszym stopniu niż PHP, a zamiast z apache będziesz się zmagał z bibliotekami sprzętowymi.
Ale tak dyskusja nie ma sensu, większość z was uważa że trzeba się totalnie specjalizować w jednej rzeczy, a ja uważam że jest dokładnie odwrotnie. I każdy powinien iść w swoją stronę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Miłego dnia
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
większość z was uważa że trzeba się totalnie specjalizować w jednej rzeczy, a ja uważam że jest dokładnie odwrotnie

Nie masz racji. Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego; IMHO lepiej jest zatrudnić specjalistę, który jest najlepszy w swojej dziedzinie niż kogoś, kto jest człowiekiem-orkiestrą i nie posiada swojego konika.

Wszystko ewoluuje; kiedyś był lekarz kardiochirurg - teraz nawet zajmujący się żyłami/tętnicami mają swoją specjalizację. Gdyby próbowali we wszystkim, nie byliby wystarczająco świetni w tym, w czym powinni.
+Quote Post

11 Stron V  « < 7 8 9 10 11 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.10.2025 - 14:28